This site uses cookies

We use cookies to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners. By continuing to use this site, you agree to the use of cookies Learn more

I understand


Howells Supplies Conservatory Roof For Mansion Refurb

Until recently, Doxford House in Sunderland was a derelict Georgian mansion, listed on the 2009 Heritage at Risk Register.  Now in private ownership the property has been restored to a single residence, undergoing significant remodelling and refurbishment. 
 
Patent glazing specialist, Howells was selected to manufacture and install a new roof for the ‘Winter Garden’. “I was searching the internet for an appropriate rafter glazing system, and I found Howells,” says Gary Lax, Doxford House site manager.  “I was impressed by their skill and capability, and experience with period buildings.  Having spoken with Walter (Howells), we decided to go with them; he was such a nice character.”
 
‘The winter garden is a unique iron and timber framed conservatory containing decorative stonework...The room appears to have been inspired by the Victorian passion for romantic, idealised notions of landscape and legend...’ (source: sunderland.gov.uk)
 
Sadly, the original structure of the winter garden was beyond repair and has been rebuilt using C24 grade construction timber.  New Accoya timber windows were installed on sandstone dwarf walls. 
 
Howells’s HGR1 aluminium rafter bar system was chosen as a sympathetic yet high-performance solution for the new conservatory roof.  Glazed with 11.5mm clear laminated and toughened shaped glass, the roof required additional support to comply with building regulations.  
 
For a cohesive and complementary finish, the aluminium rafter bars were powder coated in anthracite grey (RAL 9023).  The roof was completed with bespoke pressed metal in the hips and ridges.
 
“Howells were a pleasure to work with.  They were fast, reliable and efficient.  We are very pleased with the quality and overall aesthetic of the conservatory roof.  It has helped re-establish some of the long-lost grandeur of the Winter Garden - linking the Renaissance style sandstone feature entrance on Warden Law Lane with the House.”
 

 

 


 


 

 

Latest Industry News

More News 

Copyright © 2020 Vision Publications All Rights Reserved.