This site uses cookies

We use cookies to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners. By continuing to use this site, you agree to the use of cookies Learn more

I understand


Bespoke Curtain Walling By Kawneer Helps Ground A Landmark Office Building

Kawneer’s AA 265 unitised system was adapted by the company for the commercial element of the £200 million Atlas building - at 40 storeys the tallest tower in London’s Tech City area.
 
The commercial building actually featured a total of three types of Kawneer’s curtain walling – the traditional stick system AA 110 (zone drained) on the ground floor, the adapted AA 265 on the floors above, and standard unitised AA 201 on the tenth floor return elevation to the existing building.
 
The adapted AA 265 modular system incorporated GRC and aluminium rainscreen cladding and glazed vision areas in each panel. Some 3m wide, 3.85m high and one tonne in weight, each unit was delivered to site and hoisted into position by a tower crane, complete with the cladding and glazing in place.
 
Technical Proposals Engineer Dave Fletcher said: “The basic AA 265 design was revised to accommodate the building movement that had been identified by the structural engineers as it could accommodate the size of units and the GRC rainscreen units being pre-fixed to the panels. The system developments, including new profile and accessory design such as 19 project-specific dies, were all carried out by our Technical Department at our Head Office.”
 
Installed by specialist sub-contractor Mace Facades for main contractor Mace, the Kawneer systems also included thermally superior AA 720 entrance doors on all floors. 
 
The Atlas’ commercial element is occupied by WeWork and features a strong emphasis on nature, with three roof terraces and external green walls. Along with the Atlas tower, the WeWork building sits above the London Underground and Thameslink lines. This discovery at planning stage changed the concept for the structural strategy, resulting in the creation of a new superstructure design to prevent the buildings from twisting and leaning.
 
Loads imposed by the buildings are kept clear of the tube tunnels by cantilevering the structures over the subterranean Victorian engineering. The mass provided by the frame, and by increasing the thickness of the ground-floor and mezzanine first-floor slabs, helped give the structure sufficient inertia to dampen the ground-borne vibration from the underground trains.
 
The original planning concept was for a series of white and off-white shades of terracotta cladding. However, with the stability issues raised at post-planning, the weight of the terracotta posed a challenge with the cantilevered building.
 
Design Delivery Unit at Scott Brownrigg demonstrated options that could be achieved using anodised aluminium, and following modelling and testing of the material, proved that given the scale, repetition and shape of the facade, a unitised system would work and still achieve the original vision.
 
 

 

 


 


 

 

Latest Industry News

More News 

Copyright © 2020 Vision Publications All Rights Reserved.